Sähkökatkoon varautuminen (linkkejä neuvontasivustoihin)

24.1.2023

Jäsentapaamisemme alustaja, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen varautumisen opettaja Tomi Rask esitteli videolta ja leikkimielisen testin avulla, miten me kaikki voimme selvitä kolme vuorokautta kotonamme, mikäli jostain syystä sähkö on poikki ja kauppaan ei pääse. Alla verkkosivun tekstiä ja painike, jolla pääse alustajamme käyttämille verkkosivuille:

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille

Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.

Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin. 

Painikkeesta pääsee verkkosivulle, joka antaa runsaasti ysityiskohtaisia ohjeita siitä, miten kannattaa varautua, että pärjäämme myös silloin, jos jokin kriisi sattuisi meidät yllättämään. 

Alustajamme näyttämä video ja leikkimielinen testi löytyvät, kun rullaat sivua hieman alaspäin.

Kouluttajamme antoi myös linkin ilmaiseen verkkokoulutukseen, joka antaa perustiedot: 

  • Käytännön väestönsuojelusta kriisitilanteessa.
  • Miten yhteiskunta on varautunut suojelemaan meitä?
  • Mitä on käytännön väestönsuojelu kriisitilanteessa?
  • Ihminen suojautujana - miten toimimme poikkeusoloissa?
  • Miten kalliosuojassa toimitaan?
  • Miten voit osallistua väestönsuojelutoimintaan?

Koulutuksen järjestää Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK). Ilmoittautuminen edellyttää tunnusten luomista ja kirjautumista. Selkeät ohjeet löytyvät, kun painat sivun yläosan oikeassa laidassa olevaa, soikeaa "Ilmoittaudu" -painiketta.

Linnkejä sähkön säästövinkkejä antaviin sivustoihin: