Kuvat 2023

Liikkeestä lääkettä ja muistoista makeutta! 

Aktiivisten eläkeläisten hyvinvointipäivä. Yhdistyksemme hyvinvointitapahtumassa oli runsas osanotto. Aktiivisia JAE:laisia oli tapahtumassa noin 70 henkeä. Ohjelmassa tasatunnein oli klo 9 alkaen aamuvenyttelyt, ohjeita kotijumppaan , päivätanssit ”muistellen tanssien”,  muistijumppaa ja venyttelyä yötä kohti. Tietoiskuja, non-stop pisteitä ym. ja halutessaan oli mahdollisuus teettää InBody-kehonkoostumusmittaus. Lisäksi oli mahdollista ruokailla  lounasravintola Solinassa omakustannushintaan. Kiitos mahtavasta päivästä Karelia AMK geronomiopiskelijat ja lehtori Anu Pukki. Kiitokset myös JAE:n Vuokko Tahvanainen ja Päivi Immonen sekä kaikki tapahtumaan osllistuneet!           Kuvat Tenho ja Merja Kinnunen

Vaalitapaaminen

Torstaina 2.3.2023 vanhusneuvoston jäsenyhdistysten järjestämässä kansanedustajaehdokkaiden vaalitapaamisessa oli mukava "pöhinä" 64 henkilöä paikalla. Jae:laisia oli 8 henkilöä.

Ari Tielinen oli juontamassa tilaisuutta ja puheaikaa mittaamassa oli Kimmo Vartiainen. Kansanedustajaehdokkaista oli paikalla ensimmäinen oikealla Sari Huovinen (Liike Nyt), Harri Koskela (kd), Petteri Tahvanainen (Vas.)Juha Mustonen (keskusta), Marjo Vallius-Hyttinen (kok.) ja Virpi Mikkonen (Sd) Kaiken kaikkiaan hyvä, rento tilaisuus, jossa keskusteltiin meidän eläkeläisten elämään vaikuttavista asioista. Kuva Tenho Kinnunen.

Kävelyt "sauvoilla tai ilman" aloitettiin Laululavan lumipuistossa tiistaina 7.3. 2023 pirteässä pakkasessa. Kävelyllä oli 14 reipasta JAE:laista. Maaliskuun tienoissa kevään jo haistaa, nietokset sulavat aurinko paistaa. Talitintin titityy kevääseen virittyy.(Birgitmummun runoista) Kuvat Masa ja Tenho.

Linnunpönttötalkoot

Jae:n miehet nikkaroivat linnunpönttöja ensi viikolla pidettäviin myyjäisiin. Siinä ei kauan "nokka tohissut", kun pönttöjä rupesi tulemaan. Linnunpönttöjä valmistui 15 kpl. Myyjäisissä hinta on 10 €. Tulehan ostamaan omasi! Turvataan lintujen pesiminen. Pöntöillä saa elämää pihapiiriin ja näiden "kesävieraiden" touhuja on kiva tarkailla. Rakennushommissa olivat Ari, Matti, Martti ja Tenho.

Myyjäiset Iso Myyssä

Jae:n ahkerat talkoolaiset saivat taas kerran aikaan aivan mahtavat myyjäiset. Myytäviä tuotteita oli taas tarjolla niin paljon, että kaksi pöytää ei meinannut riittää. Kauppa kävi hyvin jo puolen päivän aikaan leivonnaiset oli myyty loppuun. Meillä on hyvä laatu eikä hinta päätä huimaa! Kiitos teille kaikki myyjäisiin osallistuneet JAE:laiset 

Kuvassa Heini, Sinikka ja Pentti.

Sauvakävelyt

Kävelyllä 18.4.Kierrettiin Karsikossa uudistettua Pielisjoen vieressä kulkevaa kaunista rantareittiä. Joutsenet ja muutkin varhaismuuttaja linnut olivat saapuneet vielä osin jääpeitteessä olevaan jokeen. Samalla vilkaistiin uutta, värikästä monitoimitilaa, Karsikon kirjastoa. Teksti ja kuva Vuokko Tahvanainen.

John Deeren tehdasvierailu 20.4.2023

Meitä Jae:laisia tutustumiskäynnillä oli 47 henkilöä. Iso Kiitos Marko Jönheedille tehtaan esittelystä. Saimme tutustua hienoon  Joensuun John Deeren  tehtaaseen.

Jae:n miehet ruokakurssilla!

Ruokakurssi kuuluu osana Marttojen Virkee- vireästi Karjalassa  ikäihmisten toimintakykyä, hyvinvointia ja kotona asumista tukevaan toimintaan, jota toteutetaan ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan keinoin Pohjois-Karjalan alueella.  Ruokakurssilla opetellaan valmistamaan monipuolista ja maukasta arkiruokaa ikäihmisten ravitsemus huomioiden rennossa seurassa. Ruoanvalmistuksen ohessa jokaisella kerralla on oma teemansa. Kurssin sisällöt ja teemat suunnitellaan ensimmäisellä kerralla yhdessä osallistujien kanssa. Kurssikerran lopuksi ruokaillaan yhdessä. 

Kurssilla hyödynnetään Virkeet keittiössä -Arkiruokavinkkejä ikäihmisille vihkosta, jonka kurssilaiset saavat omakseen. Kurssille voivat osallistua niin vasta-alkajatkin kuin jo enemmän keittiössä työskennelleet yli 60-vuotiaat miehet

Lykynlammen ulkoilupäivä 16.5. 2023

Kevään odotettu ulkoilutapahtuma keräsi väkeä paikalle niin hienosti, että osallistujia oli paikalla 71. Sää suosi päiväämme ja saimme nauttia ulkoilusta lämpimässä auringonpaisteessa. 

Tapahtuma aloitettiin ruokailulla, johon ehtoisat emäntämme olivat keittäneet maukkaan lohisopan jonka vaihtoehtona oli herkullinen kasvissosekeitto. Ruokailun jälkeen oli ohjelmassa kilpailu, jossa arvailtiin kiven painoa, hameen helman ympärysmittaa ja raamatun sivumäärää. Kilpailussa oli runsas osanotto, osallistujia oli ihan jonoksi asti. Kilpailun jälkeen ohjelmassa oli ulkoilua ja päiväkahvit. Kahvittelun jälkeen hanuristi Paula Karppinen viihdytti meitä kesäisellä musiikilla. Päivän päätteeksi paistettiin vielä kodassa makkaraa. Kiitos mahtavasta päivästa tapahtumatiimi, emännät ja kaikki tapahtumaan osallistuneet Jae:laiset. 

Kuvat Matti ja Päivi Immonen,  Martti (Masa) Piironen ja Vuokko Tahvanainen.

JAEn matka Varkauteen teatteriin ja päivälliselle Kaksi Ruusua ravintolaan. 

Esitys ”savonmuan piätön historia”piti  nauruhermot hereillä. Päivällinen oli tuttua huippulaatua. Sirkulaari kypsennettyä possua lisukkeineen, eikä jälkiruuassakaan ollut moitteen sijaa niin kuin kuvasta näkyy. Varkauden teatteri vetää meidän porukkaa, nytkin olisi ollut lisää lähtijöitä mutta lippuja ei saanut enempää. Matkaa johti Ari tuttuun reippaaseen tyyliinsä KIITOS.

Teksti ja kuvat Piirosen Masa.

Ulkoilutus

Syksyn toimintojen käynnistyessä viikolla 36 yhdistyksemme vapaaehtoisryhmä aloitti Senioritalon ryhmäkodin asukkaiden ulkoilutuksen. 

Ilomantsin retkellä 20.9.2023

Kuvamuistoja Ilomantsin retkeltä. Retkellä osallistujia oli 42. Matkaoppaana sotakamreeri Rauno Suhonen.

Kuvat: Olli Haatainen

UPM Joensuun vaneritehtaalla 5.10.2023

Tehdasvierailulla oli 20 Jaen jäsentä. Kehityspäällikkö Joonas Hänninen, tuotannon suunnittelupäällikkö Petri Jormanainen ja assistentti- lähetys Sirpa Immonen esittelivät tehtaan toimintaa ja vastasivat vierailijoiden kysymyksiin. Tehdas työllistää n. 200 henkilöä. Puuraaka- aine saadaan n. 150 kilometrin säteellä Joensuun ympäristöstä. Tehtaan tuotteista pääosa 97 % menee vientiin ulkomaille. UPM maksoi vuonna 2022 veroja Joensuun kaupungilla 7 miljoonaa euroa. Teksti:  Vuokko Tahvanainen  Kuvat: Tenho Kinnunen ja Vuokko Tahvanainen

Jae ikäihmisten terveyspäivässä 

Areenalla 14.10.2023

Aamupuuro 

Tiistaina 17.11 aamupuurolla ja kahvilla kävi parikymmentä Jae:laista. Lokakuussa Pohjois-Karjalan Martoilla oli teemana puurokuu tähän teemaan liittyen päätimme järjestää meidänkin yhdistyksessä aamupuurotapahtuman. Marttojen kotitalousneuvoja Loviisa Salin keitti meille porkkana-kaurapuuroa, jonka ohje on mukana kuvagalleriassa. Ruokailun jälkeen hän kertoi meille hyvin kattavasti ja mieleenpainuvasti ikääntyneiden ruokavaliosta.  Kuvat Tenho Kinnunen 

Tanssit 

Yhdistyksen tämän vuoden viimeisissä tansseissa tanssittiin Kari Kurosen esittämän jalan alle sopivan musiikin tahdissa. Tanssijoita oli tullut mm. Lieksasta, Outokummusta, Polvijärveltä, Joensuusta, Enosta...

Tanssi on hyvää liikuntaa ikäihmisille. Liikunnan lisäksi se edistää sosiaalista kanssakäymistä ja ehkäiseeyksinäisyyttä.  

Tanssi-iltana olevat arpajaiset tuovat pienen jännityksen iltaan. Arpojen hinnat eivät päätä huimaa yksi arpa maksaa 2€, kolme arpaa saat 5€:lla. Voittoina mm. täytekakku, karjalanpiirakoita 15 kpl, käsityökerhon tekemiä käsitöitä, ym. ym. Kokeilehan onneasi seuraavalla kerralla!  Jos et tykkää tanssimisesta, kahviossa voi nauttia vaikkapa iltapalaa; kahvia, teetä, runsaine, herkullisine tarjottavineen, musiikkia kuunnellen ja seurustellen. Teksti ja kuvat Vuokko Tahvanainen

Savonlinnan teatterissa

Savonlinnan teatteriin menimme katsomaan Florian Zellerin Täydellinen lauantai- komediaa, joka kertoi keski-ikäisen jazz-friikki Markuksen halusta viettää täydellinen vapaa- päivä ”täydellinen lauantai” kirpputorilta löytämänsä Niel Youartin ”Me myself and I” levyharvinaisuuden kanssa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelman mukaan, kuten saimme nähdä ja kuulla. Saimme mukavan irtioton arjesta. Kotimatkalla kävimme ruokailemassa ravintola Konewerstaassa ja matkasimme mahat täynnä hyvää ruokaa ja mieli iloisena Pohjolan matkojen isossa bussissa kohti kotia. 

Meitä oli 50 Jae: laista tällä yhdistyksen matkavastaava Ari Tielisen isännöimällä teatterimatkalla. Kiitokset Arille matkan järjestelystä ja johtamisesta! Kuvat ja teksti Merja Kinnunen.

Jae:n naiset Marttojen Virkee-vireästi Karjalassa ruokakurssilla

Teemana Sydänliiton ja Aivoliiton terveellinen ruokavalio.

Sydänliitto: 

Sydänystävällinen ruoka edistää terveyttä. Kun useimmat ruokavalinnat ovat terveellisiä juhlaherkuttelukin mahtuu terveelliseen kokonaisuuteen. Terveellisissä ruokavalinnoissa auttaa Sydänmerkki.

Aivoliitto: 

Kannattaa syödä silmillä: värikkäissä kasviksissa on härskiintymistä estäviä aineita eli antioksidantteja. Kasviksia, hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa ja täysjyväviljaa sisältävästä ruokavaliosta saat aivoja suojaavia ravintoaineita ja hyvää aivoterveyttä. Ruoka vaikuttaa myös mielialaan. Tärkeintä on kokonaisuus, joka lautaselle kootaan: syö erilaisia hyviä ruokia. Kuvat ja teksti Vuokko Tahvanainen.

Jouluruokailu

Jouluruokailu oli meillä 12.12 tiistaina ravintola Kiesassa Joensuussa. Ruokailuun osallistui 105 Jae:laista. 

Kuvat Tenho Kinnunen.

Joulumyyjäiset

Jae:n joulumyyjäiset olivat tiistaina 19.12. Myytävää oli niin paljon, että pöydät notkuivat taas tavaran paljoudesta. Ahkerat Jae:n naiset olivat leiponeet mahtavat määrät joululeivonnaisia. Myynnissä oli karjalanpiirakoita, kakkuja, pikkuleipiä, joulutorttuja, leipää, lanttu-ja porkkanalaatikoita jne. Kaupankäynti oli todella vilkasta ja Jae:laiset kävivät myös ahkerasti ostoksilla.  Entiseen tapaan leipomuksia tuli pitkin päivää lisää myyntiin. Kaikki leivonnaiset myytiin loppuun niinkuin aina ennenkin. 

Käsityöryhmä oli panostanut myyjäisiin hienosti! Tarjolla oli uutuuksia kuten esim. ihania virkattuja korvakoruja, veikeitä joulutonttuja, aivan ihania tonttulakkeja, koossa vauvasta vaariin. Isot määrät makrametyönä tehtyjä kukka-amppeleita joulun väreissä, seinäkoristeita sekä ihania perinteisiä villasukkia ja lapasia jne. Myyjäiset ovat yhdistyksellemme merkittävä tulonhankkimistapa ja myös upea tapahtuma, jota aina odotetaan! 

Iso kiitos kaikille myyjäisiin osallistuneille!  Kuvat ja teksti Merja Kinnunen.