Kannanotto hallituksen kehysriiheen

KELO ry hallituksen kehysriiheen huhtikuussa 2022:


Julkisen alan eläkeläisten liitto KELO ry on huolissaan tulevan kehysriihen täsmätoimista. Energian hinnannousua hyvitetään suoraan palkansaajille työmatkavähennyksen parantamisen muodossa sekä maatalouteen vapauttamalla tuotantorakennuksia kiinteistöverosta määräajaksi. Samalla ilmoitettiin
suosituksesta, että energian hinnannoususta aiheutuneet kohonneet asumisen kulut otettaisiin huomioon toimeentulotukea myönnettäessä.

Monelle eläkkeellä olevalle välttämättömät palvelut ovat saavuttamattomissa ilman omaa henkilöautoa julkisen liikenteen vähentyessä monella paikkakunnalla lähes olemattomiin.


KELO vaatii suoria tukimuotoja myös eläkeläisille energian ja polttonesteiden hintojen kohtuullistamiseksi.


Kela-korvausten jättileikkaukset koskettavat myös eläkeläisiä. Hallitus on leikkaamassa Kela-korvauksista noin 40 %. Yksityisten terveyspalveluiden käyttö on vähentynyt edellisten leikkausten 2016 jälkeen tuntuvasti. Edelleen on kuitenkin pienituloisten eläkeläisten käytettävä yksityisiä terveyspalveluja koska terveyskeskukseen ei aina pääse niin nopeasti kun tarvitsisi. Sieltä ei myöskään saa kaikkia erikoislääkäripalveluita mm. gynekologien palveluja ja silmälääkäri palveluja.


Katos VM 18.2.2022 Hallitus linjasi energian hintojen nousun täsmäkompensaatiotoimista