Sähköyhtiöt rahastavat kohtuuttomasti kuluttajia

Sähkösopimukset

Kallistunut sähkön hinta laittaa kotitaloudet miettimään minkälaisia sähkösopimuksia kannattaa tehdä. Kiinteä hintainen määräaikainen vai pörssisähköön perustuva.

Pörssi sähkön hinta vaihtelee -0,5–50 snt/ kilowattitunti.

Kiinteisiä hintaisia sopimuksia myydään yhden/kahden vuoden määräaikaisina, sopimus maksaa 9- 12 snt /kilowatti tunti+ 4–6 € kuukaudessa kiinteä maksu.

Tämän lisäksi joudutaan maksamaan sähkönsiirtoverkkomaksua, joka laskutetaan sähköverkkoyhtiöltä erikseen kulutuksen mukaan

Itselläni oli kiinteä hintainen toistaiseksi voimassa oleva 25 € /kk ja jos ylitän määrätyn kulutuksen, kulutus laskutetaan erikseen. Koskaan ylimääräistä kulutuslaskua ei tullut. Miten ollakaan eräänä päivänä sähköfirmalta tuli yksipuolinen ilmoitus, että kiinteä hinta nousee 65 €/ kk.

Sanoin välittömästi sähkösopimukseni irti sähköpostilla. Muutaman kuukauden kuluttua minulle tuli lasku vielä sähköyhtiöltä.

Yrtin puhelimella tavoitella sähköyhtiötä vähintään kymmenkunta kertaa.

Lopulta sain sieltä henkilön kiinni ja kerroin, että olen sanonut sähkösopimukseni teiltä jo irti 2 kuukautta sitten. Henkilö kertoi, että ei sopimusta näin voida sanoa irti. Pyysin häntä menemään sähköyhtiön sähköpostiin silloin kun olin sanonut sopimuksen irti.

Sähköposti sähköyhtiöltä kyllä löytyi mutta henkilö sanoi, että sopimus on irti vasta huomisesta alkaen.

Kaiken kukkuraksi, kun jouduin jonottamaan puheluita sähköfirmaan, sain vielä yli 50 € puhelinlaskun.

Kuluttajavalituslautakunta on antanut suosituksen sähköhinnan kohtuullisesta.

Suomessa on totuttu siihen, kulutusvalituslautakunnan suositusta noudatetaan mutta Suomessa suurimat sähköyhtiöt ovat julkisesti kieltänyt noudattamasta suositusta.

Sähköyhtiöiden sähkön hintaa on tavallisen tallaajan nykyään vaikea seurata- tämä vaatii vähintäänkin 24 tunnin seurantaa- kuka tähän pystyy?

Miten henkilöt pystyvät nykypäivänä hoitamaan, jos heillä ei ole käytettävissä sähköpostia/tietokonetta ja ennen kaikkea digiosaamista?


Ari Lehtinen

puheenjohtaja

Mikkelin julkisen alan eläkeläiset ry

ari@lehtiset.fi

+358350426646


12.9.2023