Äppiä kaikille!


Äppi tai app. on suomenkielinen väännös englanninkielisestä sanasta application eli sovellus. Näitä äppejä ladataan sovelluskaupasta ( kuten playkauppa) puhelimeen, tablettiin ja tietokoneelle ja näin se elämä ehkä helpottuu?

Minun kotikuntani sähkölaitos lähetti kesällä sähköpostin, että nyt olisi tarjolla äppiä. Tästä äpistä voi sitten kirjautumisen jälkeen ( esim. pankkitunnuksin) tarkkailla sähkön kulutusta ja sähkölaskuja.

Minusta siis tuli viime vuoden elokuussa siirtolapuutarhamökin omistaja ja silloin oli tarjolla vain kalliita sähkösopimuksia. No, siis minua kiinnosti tuo äpin lataus puhelimeeni ja näin seurata sähkön kulutusta.

Ensin piti löytää puhelimesta tuo sovelluskauppa. Puhelimen hakutoiminto sopi siihen hommaan oikein hyvin. No, minä en saanut ladattua tuota äppiä. Pyysin naapuria testaamaan asiaa ja hän onnistui heti!

Naapuri ei kuitenkaan ollut kotikuntani sähkölaitoksen asiakas, joten hän ei tästä äpistä hyötynyt.

Minä laitoin viestin sähkölaitokselle ja tiedustelin, että onko äpillä joku aluerajoitus? ( kun en saanut sitä toimimaan täällä Liedon asemalla). No, vastaus tuli nopeasti, että äppi näkyy koko Suomessa ja taisi mukana olla Vironkin maaperä.

Sitten sain sieltä sähkölaitokselta taas viestiä, että onkohan minun playkaupan asetuksissa maaksi nimetty Suomi. Minä otin puhelimen ns. kauniiseen käteen ja löysin oikeasta yläkulmasta oman google tilini ja sieltä asetuksissa maaksi oli mennyt Espanja. Siellä ei myöskään ollut minun taidollani mitään mahdollisuutta vaihtaa tuota maata.


Kun pääsin kotiin, niin sain apua nuoremmalta henkilöltä ja kohta siellä asetuksissa maan kohdalla luki Suomi. Nyt minä seuraan pankkitunnuksin tuota sähkölaitoksen äppiä oikein sujuvasti.

Minun elämääni helpottaa tuon em. äpin lisäksi myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ( Varhan) sisäinen internet eli Maisa. Siitä olen myös ladannut puhelimeeni äpin. 

Kun naapurini Kaija puhui ensi kertaa Maisasta, niin luulin hänen puhuvan jostain naisesta. Näin ei todellakaan ole, vaan Maisan kautta voin saada viestejä lääkärin vastaanotosta tai voi laittaa sinne vaikkapa verenpaineseurantaa. Minusta Maisa on kätevä!

Käteviä värkkejä nämä äpit, kunhan ensi pääsee hieman perille eri sovellutuksista.

Syksyn jatkoa!

Riitta Vehovaara

Keloliiton puheenjohtaja


1.8.2023